Hoppa till innehåll →

Nyhet Systembolaget mars 2021: ALFA CRUX CORTE UCO 2011

Alfa Crux, Corte Uco, 2011
Uco Valley, Argentina
Pris: 319  kr
Art.nr: 93315 (länk till vinet på systembolaget.se)
Antal: 1 800 flaskor

INFORMATION
Område: Uco Valley ligger cirka sju mil söder om staden Mendoza i västra Argentina, i höjd med Chiles huvudstad Santiago. Druvorna till detta vin kommer från El Cepillo, Eugenio Busto och San Carlos.
Druvsorter: 50% Malbec, 35% Tempranillo, 10% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon.
Årgång: 2011.
Alkoholhalt 15,0%
Storlek: 750 ml

DETALJER
Nyhet den 16:e mars 2021, tillfälligt sortiment, exklusivt (TSE)
Antal/kolli: 12
Producent: Alfa Crux

INNEHÅLLET
Smakbeskrivning: Nyanserad och smakrik i utvecklad stil med tydligt rostad fatkaraktär. Plommon, björnbär, mörk choklad, kaffe, tobak, ceder och lakrits utgör tydliga inslag som kompletteras med örter och kryddor. Lätt rökig till sin stil och med lång, avslutande finish. Serveras med fördel vid cirka 18°C gärna till rustikare rätter som för tankarna till Mendoza, Argentina och det vackra landskapet vid foten av Anderna. Varför inte slå till på en grillad entrecote med traditionsenlig chimichurri som spetsats med rökt paprikapulver…och en grillad vitlök på sidan får räcka!
Skörd: Druvorna skördades för hand mellan slutet av mars och slutet av april. Skördeuttaget var 6 ton per hektar .
Lagring: Vinet har lagrats 12 – 18 månader franska ekfat om 500 liter.
Jordmån:  Sten och sand

OM PRODUCENTEN
Alfa Crux, tidigare kallat ”O Fournier”, grundades år 2000. Egendomen omfattar 263 hektar och har idag en total produktion om cirka 1,2 miljoner liter. Sedan 2018 ägs företaget av familjen Agostino. Vinmakare är José Spisso.

OMDÖMEN
”Bländande blend på hälften malbec, en tredjedel tempranillo och några droppar merlot och cabernet sauvignon. Jag har alltid gillat vinerna från Alfa Crux, som väver samman kryddor och örter från södra Europa ihop med solen och värmen från Argentina. Viol, plommon, cassis och solsken i sinne – denna 10-åring kan vila lika många år till, men vill man vänta?”
Sofia Ander, DinVinguide

”Spännande doft med komplexitet, björnbär, kakao, körsbär och rostade fat. Bra, medelfyllig eftersmak med plommon, svartpeppar, kaffe och choklad. Ett välgjort vin i traditionell stil. Vinet är gjort på malbec, tempranillo, merlot och cabernet sauvignon och är stilmässig påfallande likt ett fylligt vin från Rioja.”
Christian Stojkovic, Vinbanken.se

Publicerat i Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *