Hoppa till innehåll →

Nyhet Systembolaget oktober 2020: CALCAREO COLUVIO DE ALTAMIRA 2017

CALCAREO COLUVIO DE ALTAMIRA 2017
Producent: SuperUco
Område: Cuyo, Mendoza, Uco Valley
Pris: 279  kr
Art.nr: 92084 (länk till vinet på systembolaget.se)
Druvsort: 100% malbec
Alkoholhalt 13,5%
Storlek: 750 ml

DETALJER
Nyhet den 27:e oktober 2020, tillfälligt sortiment, exklusivt (TSE)
1 200 flaskor inköpta
Antal/kolli: 12
Producent: SuperUco

SMAKBESKRIVNING
Ett elegant, fruktigt och smakrikt vin med nyanserad doft och balanserade inslag av mörka körsbär, svarta vinbär, viol, skogshallon och färska kryddor.
Detta ”single vineyard” och endruvsvin på 100% malbec serveras med fördel vid cirka 16°C , och då gärna till charkuterier eller elegantare rätter på kalv eller lamm.
Calcareo Coluvio är ett utsökt uttryck för ett modernt vin från Argentina.

SKÖRD OCH PRODUKTION
Druvorna har skördats för hand i vingården Finca Beth, vilken ligger på 1 100 meters höjd över havet. En viktig anledning till vinets kvalitet är att vingårdarna är helt ”rena” dvs att man varken tidigare, eller nu, använt någon form av kemisk besprutning på denna mark. Enkelt uttryckt kan man säga att druvorna är behandlade på ett ekologiskt sätt. Efter skörd placeras de hela druvklasarna i äggformade amforor av betong. Naturlig jäsning sker genom att man använder vingårdens egna, naturliga jäst. Två gånger om dagen pumpar man över vinet. ”Post-fermentative maceration” pågår under 30 dagar. Därefter sker manuell pressning i en stor träkorg med vertikal press. 
Den 1 hektar stora vingården består av kalkrika alluvialjordar med inslag av flodstenar och är planterad med 5 000 stockar. Det ger en avkastning på 4 900 kg (25 hektoliter).
Lagring: Vinet har lagrats 12-14 månader på tre år gamla franska ekfat om 225 liter.

OM PRODUCENTEN OCH OMRÅDET
Vineriet ”SuperUco” grundades 2012 och vinmakare är de berömda bröderna Michelini; Gerardo, Matias, Gabriel ihop med Juna Pablo. Tillsammans med Daniel Sammartino äger och driver de SuperUco.
Området Altamira är en sub-region till Uco Valley, Mendoza, Argentina. Vingården för detta ”single vineyard” vin heter Finca Beth, vilken planterades år 2005 och omfattar endast 1 hektar. De kalla nätterna och varma, soliga dagarna ger druvor med tjockt skal och intensiv frukt.

OMDÖMEN
96/100 Patricio Tapia – Descorchados
94/100 Tim Atkin
”SuperUcoSnyggt” – Sofia Ander (www.dinvinguide.se)

Publicerat i Okategoriserade

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *